www.hasaneroglu.com

Dünyaca ünlü fizikçi ortaokul öğrencileri ile bir araya geldi

Dünyaca ünlü fizikçi ortaokul öğrencileri ile bir araya geldi

GÜNCEL 26.04.2025 13:08:34 0
Dünyaca ünlü fizikçi ortaokul öğrencileri ile bir araya geldi
Dünyaca ünlü fizikçi Prof. Dr. Saleh Sultansoy konuk olduğu ortaokulda teknoloji alanında sistemli halde araştırma yapılmasını gerektiğini söyleyerek, "Gelişmiş ülkelerin Ar-Ge altyapısının benzerini Türkiye’de kurmak zorundayız" dedi.
Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Şehit Kadir Yalçın Ortaokulu’nda ‘Maddenin Kudret-i Zerriyesi’ Konferansı düzenlendi. Şehit Kadir Yalçın Ortaokulu Müdürü Seyfettin Gül’ün ev sahipliğinde akademisyen Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Doç. Dr. Bora Ketenoğlu ve Dr. Öğretim üyesi Ümit Kaya, düzenlenen konferansta öğrencilerle bir araya geldi. Konuklar, etkinlikte fen bilimi alanındaki çalışmaları öğrencilere aktararak merak ettikleri soruları cevapladı.

"En ileri düzey CERN merkezidir"
Program sonrası İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine özel açıklamalarda bulunan Saleh Sultansoy, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) hakkında bilgi vererek, "Daha küçük mesafeleri görmek için daha yüksek enerjiye ihtiyaç var. Bu bakımdan CERN’ de maddenin en küçük yapısı inceleniyor. Dünyanın birçok yerinde merkezler var ama en ileri düzey CERN merkezidir" ifadelerini kullandı.
CERN’ de geliştirilen teknolojilerin pek çok farklı alanlarda uygulandığını anlatan Prof. Dr. Sultansoy, "Hadron terapi dediğimiz kanser yöntemi olarak, o protonları hızlandırıp kanseri tedavi etmek için en etkin yöntemdir. 3W dediğimiz, World Wibe Web dediğimiz, o da CERN’de geliştirilmiş yan teknolojiler" şeklinde konuştu.
Yıllar önce bilimde devrim niteliğinde gelişmelerin yaşandığını söyleyen Altunsoy, bundan 20 yıl sonra da benzer devrimlerin olacağını anlattı.

"Gelişmiş ülkelerin Ar-Ge altyapısının benzerini Türkiye’de kurmak zorundayız"
Prof. Dr. Sultansoy, yüksek enerji fiziği, temel parçacık fiziğinin öncelikli araştırma alanlarından biri olduğunu dile getirerek, "Bu alanda geliştirilen teknolojiler de hızlandırıcı teknolojisi, dedektör teknolojisi, bilim teknolojisi. Buralara yönelmemiz lazım. Sadece bu değil, diğer bilim alanlarında, diğer teknolojilerde de. Dünyada durum belli. On beş civarında öncelikli araştırma alanı var. 20 civarında da stratejik teknoloji var. Nükleer, uzay, nanoteknoloji, moleküler biyoloji, genetik gibi Bunların arasında hızlandırıcı ve dedektörler de var. Tüm bu alanlarda sistemli halde araştırma yapmalıyız. En önemlisi, gelişmiş ülkelerin Ar-Ge altyapısının benzerini Türkiye’de kurmak zorundayız. Onunla ilgili bir plan kurmalıyız. O stratejini belirlerse, 10-15 yılda Türkiye dünyanın öncüleri arasında olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Cumartesi 21.6 ° / 10.8 °
Pazar 22.2 ° / 10.1 °
Pazartesi 24.4 ° / 13.5 °